O le a le salu?

O le a le salu?
Tatou te iloa uma le salu: o se meafaigaluega faamama e faia mai alava malo (palasitika, lauulu, pa'u sana, ma isi) fa'apipi'i ma fa'atusa i se 'au fa'ata'oto. I ni faaupuga faʻapitoa, o le salu o se pulumu ma se au umi e masani ona faʻaoga faʻatasi ma se pefu. Ma ioe, o salu o loʻo faʻaaogaina se faʻamoemoega e ese mai le avea o se auala faʻataulaitu e felauaiga ai.
O le mea e ofo ai, o le uiga o le upu “salu” e lē o le uiga o le “laau e faalagolago i le tulimanu o lou kapoti faletele.” O le upu "salu" e sau moni lava mai le Anglo-Saxon England i le vaitaimi o le Early Modern Period o lona uiga "o laau talatala."
O anafea na Faia ai Salu?
E leai se aso tonu e faailoga ai le mea fou o le salu. O le amataga o fuifui lala o loo nonoa faatasi ma pipii i se laau na amata mai lava i le Tusi Paia ma aso anamua na faaaoga ai salu e salu ai le lefulefu ma le afi i le afi.
O le uluaʻi faʻamatalaga o tagata faataulaitu o felelei i luga o salu salu i le 1453, ae o le faiga o salu faʻaonapo nei na leʻi amataina pe tusa o le 1797. O se faifaatoʻaga i Massachusetts e igoa ia Levi Dickinson na i ai le manatu e fai lana avā o se salu e fai ma meaalofa e faʻamamā ai lo latou fale - faʻafefea magafagafa! E oo atu i le 1800s, ua faatau atu e Dickinson ma lona atalii le faitau selau o salu i tausaga taitasi, ma sa mananao tagata uma i se tasi.
O salu mafolafola na fausia i le amataga o le 19 senituri e Shakers (le Sosaiete Tuufaatasi o Tagata Talitonu i le Faaali Faalua o Keriso). E oo atu i le 1839, ua 303 falegaosi salu a le Iunaite Setete ma le 1,039 i le 1919. Na avea Oklahoma ma fatu o pisinisi fai salu ona o le tele o sana e ola ai iina. Ae paga lea, sa i ai se paʻu tele i le alamanuia i le taimi o le Paʻu Tele o le Tamaoaiga ma na o sina vaega toaitiiti o tagata gaosi salu na sao mai.
E fa'afefea ona fa'atupu pea le salu?
O le mea sili e uiga i salu e leai, ma e le manaʻomia tele ona faʻaleleia. Sa fa'aoga salu e salu ai ana, maota, ma maota fou fou o Beverly Hills.


Taimi meli: Oke-12-2021